Woning DR

Project

Nieuwbouw bioklimatische lage-energiewoning

Ontwerper

EA+ architecten en ingenieurs

Taak EA+

architectuur, studie EPB

Locatie

Drongen

Foto’s

ALLT

Deze paalwoning in overstromingsgebied staat ’s winters effectief met de voeten in het water waardoor het maaiveld ontoegankelijk wordt. Bij het ontwerp is er daarom gezocht naar een continuïteit aan kwalitatieve buitenruimtes die mee opgetild worden tot op het niveau van de woning zodat ze het hele jaar door benut kunnen worden. Rondom de woning bevinden zich op het noorden een overdekte inkomzone, op het oosten de wintertuin die tevens dienst doet als bioklimatische serre, op het zuiden een overdekte porch die tevens zonwerend werkt, en op het westen het zonnige en panoramische avondterras met twee verdiepingen. De binnen- en buitenruimtes worden verenigd onder een overkoepelend schild van kleipannen dat de woning zijn typerend uitzicht geeft.

De serre is niet alleen een leuke belevingsruimte, maar draagt ook bij aan het energiezuinige karakter van de woning. Door rechtstreeks gebruik te maken van natuurlijke elementen zoals wind, tocht en zon wordt heel wat bespaard op het energiegebruik.